Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
    Zdravlje deci
 

Edukativna radionica
DIJABETES

(45 minuta)
Radionica namenjena učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole. Izvode je edukatori Sekcije za promociju zdravih stilova života Medicinske škole u Zaječaru

Autor: prim dr Miodrag Đorđević 

 

 
 
         
      CILJ:

Cilj ove radionice je da učesnici shvate koja je uloga insulina, šta je to dijabetes i kako se tip 2 dijabetesa može odložiti ili ublažiti. Posledica toga biće napor da u svojoj porodici identifikuju članove sa dijabetesom.

PROCES:

 • Razumevanje kako telo dobija snagu za ono što želi da radi
 • Opis uloge insulina u pretvaranja hrane u snagu našeg tela
 • Razumevanje šta je to dijabetes i razlikovanje dva tipa dijabetesa
 • Diskusija o ulozi promena stila života u odlaganju i lečenju tipa 2 dijabetesa
 • Kako ispitati svoje rođake da li imaju dijabetes

UVODNA AKTIVNOST: OGLEDALO RUKU (5').

Izaberite sebi para i stanite jedan naspram drugog sa rukama podignutim u visini ramena, isruženim ka paru, koji je zauzeo isti položaj. Neka vam dlanovi budu što bliži, ali se ne dodirujte. Jedan u paru će biti vođa i on će pomerati ruke u raznim pravcima, ali uvek dlanovima okrenutim ka svom partneru. Partner će pratiti ove pokrete svojim rukama, trudeći se da bude što tačniji u oponašanju, kao u ogledalu. Na moj znak, posle nekoliko minuta, zamenićete uloge. Ne zaboravite da je ovo igra saradnje, a ne takmičenjа.

PITANJA KOJIMA SE ZAPOČINJE KOMUNIKACIJA (5’)

 • Da li ste razmišljali o tome da vam je za svako kretanje, pa i za ovo igru od malo pre potrebna snaga?
 • Našem telu potrebna je snaga da bi se kretalo i u opšte da bismo radili sve ono što želimo. Kako naše telo dobija snagu? Šta sa tom snagom možemo raditi? (Cilj ovog dela razgovora je da deca shvate da je hrana izvor snage koju koristimo za kretanje i sve drugo što radimo, igru, šetnju, učenje)
 • Da li postoje osobe koje hranu koju pojedu ne mogu da pretvore u snagu koja im je potrebna? Ove osobe imaju dijabetes.
 • Da li znate šta je to dijabetes? (Pitanje je retoričko da bi se nastavilo sa glavnom aktivnošću. I ako neko zna i ako odgovori budu pogrešni, kažete rečenicu. E šta je to dijabetes shvatićemo tokom naredne igre.)

GLAVNA AKTIVNOST: INSULIN JE KLJUČ (15’)

Hrana koju jedemo, pica, palačinke, peciva, nisu samo ukusni; ova hrana daje nam šećer koji se naziva glukoza i ona našem telu daje snagu. Svako živo biće sastoji se iz ćelija. Neka živa bića imaju samo jednu ćeliju a neka imaju mnogo ćelija. I mi sastojimo se iz jako mnogo ćelija od kojih svaka ima neku svoju važnu ulogu i pomaže nam da se dobro osećamo i budemo zdravi. Da bi ćelije imale snagu da vrše svoju ulogu potrebno im je gorivo koje će im dati snagu. To gorivo koje daje snagu je šećer koji se zove glukoza. Ali da bi nam dala snagu glukoza mora da uđe u ćeliju.

Razmišljajte ovako: svaka naša ćelija zaključana je i potreban joj je specijalni ključ koji se zove insulin da bi glukoza u nju ušla.

Kada je neko zdrav, insulina ima taman toliko da pusti glukozu da uđe u ćelije i da im potrebnu snagu. Kada neko dete ima dijabetes (naziva se tip 1 dijabetesa) njegov organizam ne stvara insulin i ima problem da glukoza uđe u njegove ćelije i da im potrebnu snagu.

Sad kad znate glavne stvari hajde da odigramo jednu igru i vidimo kako to, ustvari, funkcioniše. Pre početka moramo napraviti insulinski ključ. Ko ima ključ? (Oni koji se jave neka budu glukoza) Neka to bude insulinski ključ. E sada ste spremni da budete glukoza. Vi ostali napravićete držeći se za ruke krug i unutra puštajte samo one koji imaju ključ. Vi ćete biti ćelija kojoj treba snaga.

Vi sa ključevima stanite u red i kad vam kažem – ulazi, pretvarajte se da otključavate bravu pa uđite unutra. Vi ste kao glukoza iskoristili insulin kao ključ i ušli u ćeliju. To je način na koji čovek koji svaka zdrava osoba dobija energiju iz hrane.

Hajde sad da vidimo šta se dešava kod osobe sa dijabetesom tip 1. Spustite ključ pored sebe na pod. Pokušajte sada da uđete u krug. Bez ključa ne možete ući u ćeliju. Glukoza ne može ući u ćeliju ako nema insulina da je otključa. Ali, ako šta ako insulin damo injekcijom? Vratite se i uzmite svoj ključ sa poda i uđite u ćeliju. Sada ste opet u ćeliji i možete joj dati energiju.
Da li je osoba sa tipom 1 dijabetesa rešila problem uzimajući insulin injekcijom? Osoba koja ima tip 1 dijabetesa i uzima insulin u pravoj količini može od šećera dobijati dovoljno snage kao i osobe koje nemaju ovaj tip dijabetesa.

Postoje osobe koje imaju dovoljno insulina ali i pored toga glukoza ne može ući u ćeliju u dovoljnoj količini i dati joj snagu. Ove osobe imaju tip 2 dijabetesa. To je kao kad imate ključ koji teško otvara bravu i morate ga na poseban način postaviti da bi radio.
Hajde da vidimo šta će se dogoditi kad vi koji ste glukoza i imate ključ pokušate da uđete ali vaš ključ otvara ćeliju samo tamo gde se drže za ruke dečak i devojčica. Kod 2 dečaka ili 2 devojčice ne možete proći. Ovde glukoza u ćeliju ulazi otežano iako ima dovoljno insulina (ima kod sebe ključ) jer ključ kod ovih ćelija nije efikasan kako bi trebalo da bude. Da li se ovaj problem može nekako rešite? Šta će se dogoditi ako se dečaci i devojčice dogovore da se uhvate naizmenično? Ostaće, verovatno, samo jedan par istog pola ili ni to. Tako će problem biti rešen.

Tip 2 dijabetesa obično dobijaju starije osobe koje imaju više od 45 godina, koje se ne kreću dovoljno, imaju višak kilograma i jedu tešku i masnu hranu. Ovaj tip dijabetesa teško se otkriva i ljudi ga, ponekad imaju godinama pre nego što to saznaju. Ovaj tip dijabetesa mora se tražiti jer može jako oštetiti ogranizam i pre nego što se otkrije. Ovaj tip dijabetesa može se odložiti a i dobro lečiti zdravim stilom života (svakodnevnom fizičkom aktivnošću i hranom koja je bogata voćem i povrćem a ima malo masti). Zdrav stil života kod ovog tipa dijabetesa ima isti efekat kao kada su se dečaci i devojčice naizmenično uhvatili za ruke pa je ključ (insulin) postao znatno efikasniji.

PITANJA KOJIMA SE UTVRĐUJE ZNANJE I MOBILIŠE NA AKCIJU (10’)

 • Da li neko od vas ima člana porodice koji ima dijabetes? (Ako neko potrvrdi, upitajte ga da li je primetio da ta osoba uzima lekove, da li pazi na izbor hrane i da li je fizički aktivna. Da li su ostali članovi porodice odredili sebi šećer u krvi i potvrdili da nemaju dijabetes?)
 • Da li znate da svaka druga osoba ima tip 2 dijabetesa a to ne zna? (Mi smo odlučili da nešto uradimo po tom pitanju i zamolimo vas da nam pomognete. Postoji jedan upitnik koji kad se popuni može da nam pomogne da procenimo ko bi mogao imati dijabetes ili ga dobiti u budućnosti)
 • Da li hoćete da ispitate svoje bake, deke i druge rođake da li imaju dijabetes? (Listić koji ćete im dati da popune može im dosta pomoći da vama će služiti kao listić za LUTRIJU ZDRAVLJA)

UPITNIK (5)

Đacima se pokaže upitnik. Objasni im se da odrasli za koje oni brinu treba da odgovore na sva postavljena pitanja a kad oni to prokontrolišu treba da napišu svoje ime, školu i odeljenje kako bi upitnik postao listić LUTRIJE ZDRAVLJA i kako bi imali šansu da dobiju nagradu.

ZAVRŠNA AKTIVNOST: HAJDE DA SE OPUSTIMO (5’)

Pošto smo se svi umorili hajde da se malo relaksiramo. Ustanite i okrenite se na desno. Napetost najviše osećamo u ramenima i vratu. Pokušaćemo da je smanjimo laganim masiranjem vrata i gornjeg dela ramena. Svako će to učiniti sa osobom ispred sebe. Posle nekoliko minuta voditelj kaže učenicima da se sada okrenu svi na levo, tako da masiraju oni koji su prethodno bili masirani.

     
       

 

     
     

 

     
               
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend