Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Sekcija za promociju
zdravih stilova života
Medicinske škole u Zaječaru

2008/2009. školska godina

 


O Sekciji

 
       
      Sekcija za promociju zdravih stilova života Medicinske škole u Zaječaru 2008/2009.

U prethodnoj školskoj godini planirane aktivnosti u potpunosti su ostvarene. Dva planirana kursa, o zdravstvenoj edukaciji i o ishrani i gojaznosti održani su. Kamp za edukatore ispunio je sva očekivanja. Saradnja sa ATEM forum teatrom dovela je da su polaznici sekcije sami pripremili nekoliko edukativnih predstava i na kraju sve promotivne akcije prema građanima uspešno su izvedene. U ovoj školskoj godini Sekciju pohađa oko 25 polaznika a kurikulum sekcije odobrili su organi škole. U ovoj školskoj godini glavna ciljna grupa za edukaciju biće deca nižih razreda osnovnih škola.
 
       
     

Projekat ''Da li naši rođaci i prijatelji imaju dijabetes?''
(opis projekta)Projekat je trajao od 18. marta do 18. juna 2009. i sastojao se u tome da učenici nižih razreda osnovnih škola u Zaječaru, posle učešća u radionici ‘’Dijabetes’’ koju vode članovi Sekcije za promociju zdravih stilova života Medicinske škole, testiraju svoje odrasle rođake i prijatelje na rizik od nastanka dijabetesa. Nagrade najvrednijim učesnicima uručene su u emisiji tv Zaječar ‘’Moj grad’’ 19. juna.
 

 
     
 
 • odeljenje koje je sakupilo najviše upitnika bilo je III2 iz OŠ ‘’Desanka Maksimović’’ i učiteljici Jasmini Anđelić uručen je DVD player
 • učenik koji je sakupio najviše dobro popunjenih upitnika bio je Žarko Petrović iz istog odeljenja i on je dobio bicikl.
 • Žarko je uživo izvukao upitnik koji je u ‘’Lutriji zdravlja’’ doneo bicikl i učenici II2 razreda
  OŠ ‘’Desanka Maksimović’’ Jeleni Tošić.

Nagrade su donacija Apotekarske ustanove iz Zaječara.

 

 
     
 
Tokom projekta, edukatori iz Sekcije za promociju zdravih stilova života održali su
75 radionica. Edukovani su učenici od prvog do četvrtog razreda u svih 63 odeljenja u pet gradskih škola a 12 radionica urađeno je u seoskim školama (Grljanu, Velikom Izvoru, Malom Jasenovcu i Rgotini). Nažalost, ostalo nam je nekoliko seoskih škola koje nismo uspeli da obiđemo. Podeljeno je oko 14 000 upitnika za procenu rizika od dijabetesa ali se 500 vratilo nepopunjeno.
Vratilo se kompletno popunjeno 4582 upitnika (34% upotrebljenih upitnika) i 109 nevažećih upitnika (oko 2.3% ukupnog broja popunjenih upitnika).
 
      Broj birača u Zaječaru 19. juna bio je 55 900 (punoletni građani Zaječara) i to znači da je 8,12 % građana Zaječar testirano na rizik od nastanka dijabetesa.

U Službenom glasniku RS 17/2009 objavljena je ''Uredba o nacionalnom programu prevencije i rane detekcije tipa 2 dijabetesa'' u kojoj se upitnik koji se u ovom Projektu koristi predložen kao metod procene rizika za oboljevanje od dijabetesa tipa 2.
 
       
      Do 15. maja edukatori iz Sekcije za promociju zdravih stilova života održali su 75 radionica. Edukovani su učenici od prvog do četvrtog razreda u svih 63 odeljenja u pet gradskih škola a 12 radionica urađeno je u seoskim školama (Grljanu, Velikom Izvoru, Malom Jasenovcu i Rgotini). Podeljeno je oko 14 000 upitnika za procenu rizika od dijabetesa. Vratilo se kompletno popunjeno 3026 upitnika iz 46 odeljenja. Najviše sakupljenih upitnika do sada imaju:
• OŠ ''Desanka Maksimović'' – odeljenje III2
• OŠ ''Ljubica Radosavljević – Nada'' – odeljenje IV1
• OŠ ''Ljuba Nešić'' – odeljenje III2
• OŠ ''Desanka Maksimović'' – odeljenje IV2
• OŠ ''Đura Jakšić'' – odeljenje II3
• OŠ ''Hajduk Veljko'' – odeljenje IV3

Do 14. aprila edukatori iz Sekcije za promociju zdravih stilova života održali su 67 radionica. Edukovani su učenici od prvog do četvrtog razreda u svih 63 odeljenja u pet gradskih škola i 4 odeljenja u prigradskoj školi u Grljanu. Podeljeno je oko 12 000 upitnika za procenu rizika od dijabetesa. Vratio se kompletno popunjen 1701 upitnik iz 29 odeljenja. Najviše sakupljenih upitnika do sada imaju:
• OŠ ''Desanka Maksimović'' – odeljenje III2
• OŠ ''Ljuba Nešić'' – odeljenje III2
• OŠ ''Desanka Maksimović'' – odeljenje IV2
• OŠ ''Đura Jakšić'' – odeljenje II3

Do 3. aprila edukatori iz Sekcije za promociju zdravih stilova života održali su 37 radionica u 4 gradske i jednoj prigradskoj školi i podelili oko 6000 upitnika za procenu rizika od dijabetesa. Vratio se kompletno popunjen 771 upitnik. Najviše sakupljenih upitnika imaju:
• OŠ ''Desanka Maksimović'' – odeljenje III2
• OŠ ''Ljuba Nešić'' – odeljenje III2
• OŠ ''Desanka Maksimović'' – odeljenje IV2

 
       
 

Kurikulum Sekcije za promociju zdravih stilova života za školsku 2008/2009. godinu

  Autor i realizator sekcije: prim dr Miodrag Đorđević
Realizatori sekcije:
 • Radomirka Nikodijević
 • Irena Mladenović
 • Jasenka Milošević

Sekcija se održava jednom nedeljno po jedan školski čas plus dodatne aktivnosti po potrebi

"Nije teško biti zdrav" kurs o edukaciji dece zdravim stilovima života
Cilj kursa je edukacija polaznika o zdravstvenim potrebama dece i sticanja znanja i veština edukacije dece o zdravlju kao i osnovnih metoda navođenja dece da usvoje zdrave stilove života

Metod rada: edukativna radionica
Program kursa (10 radionica ukupno)

 • Biti zdravo dete – 1 čas
 • Osnovi zdrave ishrane – 1 čas
 • Šta znači imati preteranu telesnu težinu – 1 čas
 • Piramida ishrane – 1 čas
 • Kako napuniti tanjir – 1 čas
 • Semafor ishrane – 1 čas
 • Šta su to masti – 1 čas
 • Šta su to ugljeni hidrati – 1 čas
 • Šta su to proteini – 1 čas
 • Šta je to dijabetes – 1 čas
 • Uvežbavanje sopstvenih radionica – 5 časova

Vežbanja
Učešće u projektu: ''Da li vaši rođaci imaju dijabetes''
Projekat je odobrio Etički odbor Zdravstvenog centra u Zaječaru i sprovešće ga polaznici Sekcije u svim osnovnim školama Opštine Zaječar. Učenici su svoje radionice uvežbavali tokom školske 2007/2008. godine. Svaki učenik održaće 8-10 radionica. (opis projekta u prilogu)

Osnovni kurs o ateroslerozi i kardiovaskularnim oboljenjima (6 časova)
Cilj kursa je osnovna edukacija polaznika o kardiovaksularnim oboljenjima, faktorima rizika da ona nastanu i mogućnostima prevencije. Posebna pažnja biće usmerena na mogućnostima edukacije i preventivne intervencije u socijalnoj sredini

Učešće u radu ATEM-a (Angažovani teatar mladih)
Deo polaznika sekcije koji istražuje mogućnosti forme forum teatra za edukaciju o zdravim stilovima života postaviće još jednu predstavu i održavati na repertoarskom programu postojeće 3 predstave.
Vreme potrebno za postavljanje predstave je oko 10 sati.
Forum teatar vodi: Ljiljana Tešanović, psiholog

Aktivnosti u socijalnoj sredini
Popularna predavanja za građanstvo – 6 predavanja
Akcija – Šetnjom protiv dijabetesa (održava se 14. novembra)
Učešće na predstavama Forum teatra ATEM (na repertoaru su 3 predstave na temu ishrane i dijabetesa)

Kamp za edukatore
Četvorodnevni (prema programu ''Škola dijabetesa'')

 
       
      14. maj 2009. Zaječar
Radionica ''Dijabetes'' u Osnovnoj školi u Rgotini


U Rgotini su dva tima edukatora održali 3 radionice kojima su prisustvovali svi učenici nižih razreda. U ovoj školi je radionica sa posebnom pažnjom praćena jer učenici imaju druga koji ima dijabetes.


 
 
         
     


 


 
     

 
       
      11. maj 2009. Zaječar
Radionica ''Dijabetes'' u školama u Velikom Izvoru i Malom Jasenovcu


Dva tima edukatora odžali su po 2 radionice u Osnovnoj školi u Velikom Izvoru a jedan tim u Malom Jasenovcu, selu ka kome gravitira nekoliko manjih sela. Đaci su nas oduševljeno prihvatili i očekujemo da dobro završe zadatak koji su dobili, anketiranje u svojim selima.

 
 
         
     
 
     


 
     

 
     


 
       
      14. april 2009. Zaječar
Radionica ''Dijabetes'' u OŠ ''Hajduk Veljko''


Poslednja gradska škola u kojoj je djacima prikazana raionica i 6 timova edukatora obišlo je svih 12 odeljenja za dva dana. Kao i u drugim školama, djaci su nas dobro primili i oduševljeno prihvatili saradnju u otkrivanju rizika za nastanak dijabetesa kod svojih odraslih rođaka i prijatelja.
 
 
     


 

 
      
     


 
       
      2. april 2009. Zaječar
Radionica ''Dijabetes'' u osnovnoj školi u Grljanu


Prva prigradska škola koju smo obišli bila je škola u najvećem prigradskom naselju. U Grljanu ima po jedno odeljenje u svakom razredu i dva tima radioničara oržali su po dve redionice. Đaci su bili iznenađeni načinom rada ali u uživali u igrama i naučili sve što je planirano.
 
 
     

 
 
     

 
       
      2. april 2009. Zaječar
Radionica ''Dijabetes'' u OŠ ''Ljubica Radosavljević-Nada''


Četri tima edukatora održalo je po jednu radionicu a učenicima su, kad su shvatili poruke radionice podeljeni upitnici kako bi i oni pomogli ranom prevenciji dijabetesa u Zaječaru.


 
 
      
 
 
     

 
       
      23. mart 2009. Zaječar
Radionica ''Dijabetes'' u OŠ ''Ljuba Nešić''


Četri tima edukatora održali su radionice u svih 7 odeljenja jedne smene. Sve radionice uspešno su završene. Učenicima je podeljeno po 5 upitnika o riziku za dijabetes uz obećanje da će moći da dobiju koliko im još bude trebalo.
 
 
           
      
           
      
       
      26. mart 2009. Zaječar
Radionica ''Dijabetes'' u OŠ ''Đura Jakšić''


U ovoj školi održane su, za početak, četiri radionice ali je ovaj put naš rad pratila i regionalna televizija koja je o radu Sekcije izvestila u udarnim informativnim emisijama. Oko 500 upitnika podeljeno je učenicima.
 
 
      
           
     

 
           
           
       
      18. mart 2009. Zaječar
Radionica ''Dijabetes'' u OŠ ''Desanka Maksimović''


Tri tima Sekcije za promociju zdravih stilova života edukovala su učenike o dijabetesu i značaju zdravog života za prevenciju i lečenje tipa 2 dijabetesa. Učenici su pozvani da ponesu upitnike o riziku za dijabetes svojim odraslim rođacima i prijateljima. Kontakt učenika i radioničara bio je besprekoran i djaci su sa radošću prihvatili učešće u projektu.
 
 
     
 
 
      
       
      17. decembar 2008. Zaječar
Demonstracija radionice ''Dijabetes''


Radionica koju članovi Sekcije za promociju zdravih stilova života treba da rade u osnovnim školama u Zaječaru kako bi lobirali đake da im pomognu da njihovi stariji rođaci popune upitnik rizika od dijabetesa prikazana je u osnovnoj školi ''Hajduk Veljko'' u Zaječaru. Radionicu su demonstrirali Miodrag Đorđević i Ljiljana Tešanović a. Osim članova Sekcije i nastavnika medicinske škole, demonstraciji je prisustvovao i direktor škole Budimir Kostić.

 
 
     
 
 
       
     
 
       
                   
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend