Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Šta je glikemijski indeks?

Dr Vlade Veličković

Ne utiču sve vrste hrane na isti način na porast nivoa šećera u krvi. Neke to rade brže, neke sporije. Brzinu i nivo porasta vrednosti u krvi određuje GLIKEMIJSKI (SLATKI) INDEKS.

   
         
      GLIKEMIJSKI INDEKS (slatki indeks) predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja iste količine određene vrste hrane. Glikemijski indeks određuje vrsta šećera (koja se nalazi u hrani), količina dijetnih vlakana u toj hrani i načina pripreme hrane. Zato je važno da dobro poznajete glikemijske indekse, jer samo tako možete sastavljati jelovnike koji će vam obezbediti dobru regulaciju šećerne bolesti.
Što su šećeri u namirnicama prostiji (glikoza, saharoza), brže dižu nivo šećera u krvi. Fruktoza (voćni šećer), iako je prost ugljeni hidrat, sporije diže nivo šećera u krvi.
Složeni ugljeni hidrati, kao što je skrob iz žitarica i krompira, moraju prvo da se razlože do prostijih šećera, pa tek onda prelaze u krvotok. Taj proces se odvija u organima za varenje i jetri i zavisi od vrste šećera, načina pripreme hrane i dijetnih vlakana (količine) u obroku.

VAŽNO!

Dijabetičari treba da izbegavaju koncentrovane šećere (med, sokove, beli šećer, slatkiše spremljene sa šećerom, torte, kolače), jer je glikozni indeks glikoze 100, belog šećera 68. Potrebu za slatkim ostvarite unosom voća jer je slatki indeks fruktoze 23.
Dijabetičari mogu slatkiše spremati tako što će ih zaslađivati veštačkim zaslađivačima (pazeći na kalorijski učinak ovih zaslađivača i količinu).
Da bi lakše razumeli glikemijske indekse, predstavićemo namirnice koje se najviše upotrebljavaju u našoj ishrani. Indeksi su pravljeni u odnosu na glikozu ako uzmemo da je glikemijski indeks glikoze 100.

ŠTO JE VEĆI GLIKEMIJSKI INDEKS HRANE - BRŽE SE POVEĆAVA NIVO ŠEĆERA
U KRVI.
     
             
     
ŽITARICE - GLIKEMIJSKI INDEKS
Ječam
Ovas
Pšenica
Heljda
Kukuruz
Pirinač neglazirani
Proso
Pirinač instant
Pirinač glazirani
22
26
41
55
56
59
75
91
98
BRAŠNO I PAHULJICE - GLIKEMIJSKI INDEKS
Mekinje mešane
Ovsene pahuljice
Pšenični griz (krupni)
Kukuruzno brašno
Pšenične pahuljice
Kukuruzne mekinje
Čips, grisini, smoki
Pirinčane pahuljice
44
53
66
71
74
75
87
96
HLEB I PECIVA - GLIKEMIJSKI INDEKS
Palenta (od žutog brašna)
Makarone (kuvane 5 min.)
Makarone (kuvane 15 min.)
Crni hleb
Raženi hleb (integralni)
Pite
Raženi hleb
Kačamak (belo brašno)
Beli hleb
Prepečeni hleb,kifla
Peciva, đevrek, tost hleb
Krofna
Perece
40
46
44
51
52
57
64
68
72
72
72
78
84
PREPORUKA:
Jedite povremeno kuvanu pšenicu i mladi kuvani kukuruz, mekinje sa kiselim mlekom i jogurtom (dobro za regulisanje stolice). Koristite ovsene, ječmene ili ražene pahuljice (potopite u jogurt, mleko, čaj). Jedite crni i raženi hleb, hleb od celih zrna žita, peciva od integralnog brašna, palentu i kačamak povremeno - imaju manji glikemijski indeks a i bogati su dijetnim vlaknima.
 
VOĆE - GLIKEMIJSKI INDEKS
Trešnje
Višnje
Grejpfrut
Šljive
Jagode
Kruške
Jabuke
Breskve
Pomorandže
Kivi
Mango
Kajsije
Banane
Suvo grožđe
Ananas
Dinje
Lubenice
Sok od jagode
Sok od pomorandže
22
22
25
32
32
36
38
43
43
52
55
57
62
65
66
64
72
33
43
PREPORUKE:
Voće jedite u količinama propisanim u ADA tablicama. Birajte zdrave plodove po mogućstvu da nisu tretirani hemijskim supstancama za brzo sazrevanje i pesticidima. Voće operite i jedite sa korom (gde je ona upotrebljiva za jelo). Voće jedite što više u presnom obliku, bez termičkih priprema, da bi sačuvali vitaminske i mineralne komponente. Nemojte ga mnogo seckati, gnječiti i pasirati, jer time uništavate dijetna vlakna.
Količina voća koju dnevno možete uneti ne određuje samo glikemijski (slatki indeks), već i količina dijetnih vlakana, vitaminski i mineralni sastav, količina vode voćnih kiselina i ukupni kalorijski učinak pojedinih vrsta voća.
PRIMER: Jedna jedinica je 50 gr banane, 130 gr jagoda, 190 gr lubenice, 100 gr jabuke. Iako lubenica ima veliki glikemijski indeks, sadrži i do 95% vode u sebi, pa zato možete uzeti 190 gr lubenice u jednom obroku.
Voće uzimajte u nekoliko dnevnih obroka (tri do pet dnevno). Pazite na količinu voća u obroku. Time ćete izbeći postobročne skokove šećera u krvi.

• Dijete do 2000 kCal - tri voćne jedinice
• Dijete do 2600 kCal - četiri voćne jedinice
• Dijete preko 2600 kCal - pet voćnih jedinica
 
POVRĆE - GLIKEMIJSKI INDEKS
Kikiriki
Pasulj “Chane dal”
Soja
Sušeni grašak
Sočivo
Pasulj tetovac
Mladi grašak
Lima pasulj
Leblebije
Šareni pasulj
Prebranac
Bareni krompir
Smrznuti grašak
Konzervirani grašak
Krompir pire
Cvekla
Instant krompir pire
Šargarepa
Paškanat
14
8
18
23
27
27
32
32
33
42
43
36
39
47
58
66
72
73
101

Mahunarke (pasulj, grašak, boranija) imaju veliki glikemijski indeks i kalorijski učinak, ali ih treba jesti, jer su zdrava hrana, bogata dijetnim vlaknima. Postoje vrste pasulja, kao “Chana dal”, sa jako malim glikemijskim indeksom, ali ga nema na našem tržištu. Od domaćih sorti pasulja najbolje je koristiti beli tetovac (spremljen kao čorbast, bez jake zaprške i masnoća). Krompir jedite kuvan ili pečen, a zeleno povrće (kupus, kelj, karfiol, prokelj, papriku, paradajz, zelje, blitvu, spanać) možete jesti i u većim količinama. U ADA tablicama će biti dodatno obrađene ostale vrste povrća.
 
MLEKO I MLEČNI PROIZVODI
Jogurt (od obranog mleka)
Jogurt (od punomasnog mleka)
Obrano mleko
Punomasno mleko
Sladoled (obrano mleko)
Sladoled (punomasno mleko)
14
34
28
38
50
64
PREPORUKA:
Koristite obrano mleko i prerađevine (sir, jogurt, kiselo mleko) od obranog mleka. Sladoled povremeno uzmite, ali neka bude pravljen bez mleka ili eventualno sa obranim mlekom. Ovakvim odabirom hrane smanjujete unos zasićenih masti, jedete hranu sa manje kalorija i manjim glikemijskim indeksom što sigurno utiče na manje skokove šećera u krvi.
 
UPOREDNA VREDNOST GLIKEMIJSKIH INDEKSA POJEDINIH ŠEĆERA
Fruktoza (voćni šećer)
Laktoza (mlečni šećer)
Med
Beli šećer (saharoza)
Glikoza (grožđani šećer)
Tablete glikoze
Maltoza
23
48
60
68
100
106
109
     
             
      IDEALNA HRANA SU NAMIRNICE ČIJI GLIKEMIJSKI INDEKS NE PRELAZI 45. HRANU SA GLIKEMIJSKIM INDEKSOM 45 DO 60 KORISTITI POVREMENO. HRANA ČIJI JE GLIKEMIJSKI INDEKS PREKO 60 KORISTITI REĐE.

PREPORUKA:
Kombinujte hranu malog glikemijskog indeksa sa hranom koja ima veći glikemijski indeks. Ili hrani sa velikim slatkim indeksom dodajte povrće sa dosta
dijetnih vlakana.

Dobar primer:
Ovsene pahuljice (Gi=53) sa jogurtom od obranog mleka (Gi=14)

Loš primer:
Punomasno mleko (Gi=38) sa krofnama (Gi=78)

Porast šećera u krvi zavisi od količine hrane, glikemijskog indeksa, količine dijetnih vlakana i načina pripreme hrane. Instant pire ima glikemijski indeks 72, krompir pire domaći 58, a bareni krompir ili pečen u ljusci 38. Zato jedite bareni krompir, pečen u ljusci sa povrćem koje ima dosta dijetnih vlakana i mali kalorijski učinak (kupus, kelj, karfiol, prokelj, blitva, zelena salata) i nećete imati velike skokove šećera u krvi. Normalno morate paziti na količinu hrane koju pojedete i raspored obroka.

VAŽNO:
Naučite sastave namirnica, njihove kalorijske vrednosti, glikemijske indekse I količinu dijetnih vlakana. U početku će možda biti teško, ali kada se naviknete i sami ćete biti iznenađeni uspehom i lakoćom kojom ćete kontrolisati svoju šećernu bolest.
     
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend